16 mai 2008

REALPOLITIK - colaje de tranzitie



Pentru cine nu s-a plimbat azi pe Str. Mihai Eminescu (adica 99, 98 % din populatia capitalei) voi prezenta o expozitie inedita la galeria H'art, folosind cuvintele curatorilor:
"Exista un mit fascinant al omului aflat la marginea societatii care duce o existenta psihopompa dincolo de conventii sau conforturi burgheze. Fiecare societate are nevoie de acesti oameni care traiesc atat inauntrul unei societati, cit si inafara ei (...)
Ion Birladeanu a avut o existenta de acest tip. Este nascut in 1946 si de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un „cetatean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea sau docher in Constanta. In Bucuresti este pe rind gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului (...)
Expozitia Realpolitik prezinta o serie de colaje politice pe care Ion Birladeanu le-a facut dupa 1989. Colajele realizate intre 1990 si 1996 constituie o critica cinica la adresa tuturor „virfurilor”
politicii romanesti care au populat spatiul public romanesc. Ceausescu are un loc aparte, politica post-decembrista fiind si ea prezenta prin Iliescu, Constantinescu, Funar, Petre Roman sau Adrian Paunescu. "

O singura mentiune: acest Ion Creanga al colajului de tranzitie (vezi poza) are in piept o decoratie ce pare a fi de Erou al muncii socialiste, si nu ai putea ghici ca in spatele figurii batute de toate vanturile si arsitzele vietzii se ascunde un sensibil observator, care a decupat cu forfecutza de unghii si a suprapus in multe straturi ipostaze ale Romaniei recente.

Un comentariu:

Anonim spunea...

:) te-am vazut la expozitie...
imi place blogul tau; diferiti, dar rezonam oarecum la fel.