30 oct. 2007

Cautarea tineretii vesnice incepe in Romania


Aceasta este traducerea aproximativa a unui comentariu (publicat pe imdb) la adresa filmului "Youth Without Youth" ("Tinerete fara tinerete"), proiectat in avampremiera in Romania, la CinemaPro, in prezenta regizorului Francis Ford Coppola:

"A trecut ceva timp de cand nu am mai scirs pentru IMDb. Ma pot mandri cu faptul ca sunt prima persoana care comenteaza acest film remarcabil regizat de F.F. Coppola dupa o absenta de 10 ani. "Tinerete fara tinerete" nu este numai o abordare foarte personala a unei nuvele putin cunoscute de Mircea Eliade, dar si un omagiu adus culturii si civilizatiei romanesti. M-am simtit bine privind cum un regizor legendar precum Coppola a multumit, in seara proiectiei speciale de la Bucuresti, echipei si actorilor romani, precum si noua tuturor, "pentru Mircea Eliade". Am citit nuvela lui Eliade acum cateva luni si am considerat-o destul de anti-cinematografica, spre deosebire de alte texte fantastice precum "La tiganci". "Tinerete..." este o meditatie despre timp si relatia dintre memorie si identitate. Eliade a fost mult timp preocupat de tema "la vita est sueno" ("viata este vis"), asa cum proza sa ne poate arata. Coppola a fost si el preocupat de timp, vis si memorie in filme precum "Peggy Sue", "Dracula" si "Jack". Poate parea paradoxal, dar dincolo de cliseele horror si machiajul infricosator, "Dracula" este destul de asemanator cu "Tinerete". Regizorul italo-american este clar legat de Romantismul european si a incercat sa infuzeze o gramada de simboluri suplimentare (oglinda, luna pe cerul albastru-inchis al crepusculului, craniul etc.) unei naratiuni gata incarcate de simboluri.
Tim Roth este ideal in rolul lui Dominic Matei, batranul profesor care incepe sa intinereasca in urma unei lovituri de traznet. Restul numeroasei distributii contine in special actori romani bine cunoscuti. Iures isi joaca rolul cu eleganta, ca deobicei. Maria Lara e o actrita germana de origine romana, si interpreteaza rolul iubitei lui Dominic. Relatia dintre ei este dezvoltata cu suplete. Aproape de finalul filmului exista un moment superb de actorie (secventa din Malta), cand Dominic vrea sa se desparta de Laura ca urmare a efectelor distrugatoare pe care tineretea sa supranaturala le are asupra fizicului ei. Ambii actori sunt impresionanti in aceasta scena delicata.
Acest film a fost, una peste alta, o surpriza placuta pentru mine. Ma asteptam la mai mult conformism Hollywood-ian. Totusi cred in continuare ca departamentul imaginii a fost depasit de magnitudinea acestui proiect. Coppola ar fi trebuit sa reflecteze mai mult la alegerea sa in materie de director de imagine, caci munca lui Malaimare Jr. si mediul digital pur si simplu nu au fost suficiente! Realizarea acestui film a durat 2 ani, oricum! Atunci de ce nu s-a folosit film in loc de digital? Chiar sa fi fost o problema financiara la mijloc?
Acest film nu va fi apreciat de publicul larg, deoarece litaratura lui Eliade este restrictiva (daca nu esti familiarizat cu folclorul romanesc si cu filosofiile orientale nu prea poti gusta asa ceva). Defapt, nuvela lui Eliade are ca principala sursa de inspiratie unul dintre cele mai frumoase basme din toate timpurile: "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte". Chiar daca nu esti roman, ar trebui sa il citesti! Iti va schimba perceptia despre timp si viata, asa cum Eliade l-a schimbat pe Coppola!"

Niciun comentariu: