Am făcut o scurtă plimbare în căutarea unor frumoase mănăstiri "muntene", prin zona Judeţului Ilfov, care în viitor probabil va face parte din arealul metropolitan al capitalei în continuă expansiune.
Am început cu Sfânta Mănăstire Snagov, unde se presupune că ar fi înmormântat faimosul domnitor Vlad Ţepeş.
Mănăstirea este izolată pe o insulă a lacului Snagov, locuită de un singur "vieţuitor", care este automat şi stareţ. De notat faptul că nu s-au adunat niciodată suficient de mulţi bani pentru construirea unui modest pod de lemn către insulă, deşi aceasta e înconjurată de vilele diverşilor parveniţi din Bucureşti.
Următorul punct de pe traseu a fost Mănăstirea Căldăruşani, aflată la un drum decopertat şi acoperit de colb, în aşteptarea agonizantă a unei asfaltări. Aici a studiat pictura pentru o perioadă şi Nicolae Grigorescu.
Am mâncat nişte pufuleţi şi am băut niscaiva apă călâie de la atâta arşiţă, după care am pornit mai departe.
Ultimul obiectiv a fost Sfânta Mănăstire Sitaru, sau "Balamuci" (derivată din vechea denumire a zonei - "Valea Muşii", unde se înnecase fiica unui boier local). Ascunsă într-un zăvoi, mica mănăstire adăpsteşte o biserică supranumită "Voroneţul Ţării Româneşti", datorită picturii deosebite.
Din liniştea şi intimitatea acestei frumoase mănăstiri ne-am întors spre Bucureşti.
Am aflat că tot zilele acestea, RATB a pus pe drumuri nişte autobuze speciale pentru pelerinii dornici să viziteze mănăstiri din apropierea capitalei (în special pensionari). Ideea e onorabilă, dar aplicarea a lăsat de dorit, ca deobicei pesemne...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu