23 dec. 2010

Sărbători fericite!

Cică deceniul care se apropie de final a fost unul dintre cele mai "prospere" din istoria umanităţii, cu cele mai puţine victime rezultate din războaie. Într-un ziar găsim titlul Deceniul terorismului. RETROSPECTIVA. 2001 – 2010, 10 ani de „victime colaterale”, sub care citim: "câmpurile de bătălie ale secolului XX au lăsat în urma lor cele mai multe victime din istorie. Omenirea spera ca, odată cu trecerea în mileniul trei, flagelul războiului să fie, dacă nu eradicat, cel puţin redus la minimum posibil. Despre primul deceniu al anilor 2000 se poate spune cu certitudine, din păcate, că a fost unul al terorismului. Războiul, devenit practic unul de gherilă urbană, se poartă acum cu telecomanda în mână, iar victimele bombelor plantate în şcoli, clădiri de birouri sau mijloace de transport nu mai sunt soldaţii, ci oamenii obişnuiţi".
Pe continentul nostru s-a încercat un control al conflictelor armate prin extinderea Uniunii Europene. A fost deceniul în care România s-a distanţat rapid de propriul trecut comunist, în încercarea disperată de a se alătura oficial unor ţări mult mai dezvoltate din punct de vedere economic. S-a văzut că simpatia (deseori contrafăcută) dintre est şi vest nu este suficientă pentru a recupera distanţa dintre civilizaţii.
Anul trecut puteam citi pe Cosmopolitan.ro: "deceniul 2000-2009 va fi probabil cel mai cald înregistrat vreodată". Dar 2010 este ultimul an al deceniului care "a fost marcat şi de dezastre naturale majore. Pe 26 decembrie 2004, un seism de 8 grade, produs în apele Indoneziei, a provocat un tsunami uriaş în Oceanul Indian. Valurile de 30 de metri au şters de pe faţa pământului regiuni întregi şi au ucis 220.000 de oameni.
Natura s-a dezlănţuit şi în mai 2008, cînd China a fost lovită de un seism de 7,9 grade. Bilanţul: 87.000 de morţi şi milioane de sinistraţi.
Deceniul rămâne în istorie şi pentru criza economică, declanşată în septembrie 2008 de falimentul băncii americane Lehman Brothers. Ca o reacţie în lanţ, s-au declarat falimente după falimente, iar criza financiară a devenit una economică şi globală, cea mai gravă de la Marea Criză din 1929" (citeşte articolul aici).
Cu atâtea recorduri la activ, e greu să ghicim ce va urma. Ne rămâne credinţa în ajutorul lui Dumnezeu, care devine evident prin faptele aproapelui nostru. Faţă de aproapele avem multe obligaţii, deseori neglijate.
Crăciunul vine cu brazi împodobiţi, beculeţe, bomboane şi cadouri, dar mai întâi de toate cu Vestea cea Bună a Naşterii unui Copil într-un loc sărăcăcios. Copilul, Mântuitorul se naşte în fiecare iarnă pentru a ne dărui, time and again, încredere şi iubire.



imagini din Bucureştiul "iernat"

Crăciun fericit şi un An Nou cu sănătate şi bucurii!

16 dec. 2010

Panaramă - acum 20 de ani



Cu aproximativ un an în urmă, mi-a parvenit o panaramă de revistă intitulată "Presa Panoramic". Era un "număr special", prăfuit şi uitat din decembrie 1990, când se împlinea "un an de la Revoluţie". Cu acea ocazie "specială", revista cu pricina dedica un articol minor speculaţiilor şi elucubraţiilor legate de 1989, celelalte pagini fiind populate cu texte "care mai de care". Am cules câteva:




10 dec. 2010

Holograme şi pistolari

Pentru amatorii de noutăţi tehnologice, recomand site-ul Engadget, unde putem vedea cum holograma unui oraş poate să "încapă" pe un suport plan.


Pentru amatorii de westernuri (sau mai degrabă SF-uri) şi pentru cei care se întrebau dacă există şi performanţe la "pistol-viteză" în realitate, ca să zic aşa, iată o înregistrare (din 1986) în care ne este prezentat "cel mai rapid pistolar de pe Pământ":


Vezi filmuleţu' aici.

6 dec. 2010

Cine e Moş Nicolae ?


Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Sfântul care a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea, este modelul care a inspirat tradiţia populară a lui Moş Nicolae, datorită blândeţii şi actelor sale de milostenie.
Totuşi, Sfântul a rămas în istoria Bisericii şi ca un apărător sever al credinţei, prin gestul său de mustrare a ereticului Arie, care punea în pericol unitatea Bisericii persistând în răspândirea unor teorii greşite despre natura Fiului. În consecinţă, Sfântul Ierarh Nicolae l-ar fi pălmuit pe Arie în timpul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a fost elaborat Crezul, sau Simbolul Credinţei tuturor creştinilor. Dealtfel, nu mulţi ştiu că mâna cu care a fost mustrat ereticul se află de 400 de ani în biserica bucureşteană Sf. Gheorghe Nou, construită de Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu şi situată în actualul centru absolut al capitalei ("km 0").

Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor şi al familiei. În amintirea dărniciei sale, în noaptea dintre 5 şi 6 decembrie, copiii care au fost cuminţi primesc cadouri (în ultima vreme, mai ales dulciuri).
Peste 800 000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica. Le urăm La Mulţi Ani cu sănătate!
Tot azi se dă "startul" minunatului sezon al colindelor, pentru că Sfântul Nicolae vesteşte apropierea celui mai fericit moment al iernii - Sărbătoarea Naşterii Domnului.

5 dec. 2010

When History Comes Knocking: Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up

"Plan B is a gallery that opened in September 2005 in Cluj, the main city of the Romanian province of Transylvania. Initiated by Mihai Pop and Adrian Ghenie, Plan B functions as a production space for contemporary art; at the same time it is a research center focusing on the Romanian art of the last 50 years, by revealing works of remarkable artists without previous international exposure", citim pe Vernissage.tv.blog.

Am primit de pe grupul începem, un mesaj despre o expoziţie nouă -
"When History Comes Knocking: Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up
Alexandru Antik, Sándor Bartha, Rudolf Bone, Călin Dan, Mircea Florian, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Kinema Ikon, Iosif Király, Călin Man, Dan Mihălţianu, Wanda Mihuleac, Andrei Oişteanu, Miklos Onucsan, Eugenia Pop, Decebal Scriba, Nadina Scriba, Dan Stanciu, subREAL, László Újvárossy, Sorin Vreme. Curated by Judit Angel"
- prezentată de Galeria Pan B, care are două "sedii", din câte se înţelege:
Romania:
Str. Henri Barbusse 59-61
400616 Cluj
Tel +40.740.658555

Germany:
Heidestrasse 50
10557 Berlin
Tel. +49.172.3210711

Cică expoziţia de grup se concentrează asupra direcţiilor experimentale luate de arta românească în anii '80 -'90. Titlul este cel puţin interesant, la fel şi fotografia de mai sus. Din păcate, expoziţia va fi deschisă doar la Berlin, până în februarie 2011.

ÎnTrecerea anilor


La TVR a început o emisiune de divertisment intitulată ÎnTrecerea anilor. Aseară am dat şi eu cu telecomanda peste a doua ediţie a acestei emisiuni, unde invitata Anca Turcasiu vorbea cu "moderatorul" Mircea Radu (scăpat cu greu de monstruoasa emisiune Din dragoste) despre tinereţea ei plină de minunăţii din anii '90, când debuta în celebrul film Miss Litoral.
Emisiunea merge pe "formatul" predecesoarei Cei mai frumoşi ani, care "a rulat" pe Antena 1 acum câţiva ani, parcă. Bruma de nostalgie, uşor contrafăcută, a fost împăştiată, din păcate, prin recitalul jalnic al formaţiei No Mercy, vreo 4 personaje teleportate din negura istoriei recente a muzicii de pe Mtv, care au venit în România special pentru această scurtă apariţie (zic şi io, dar dacă e chiar aşa, atunci au ajuns rău băieţii!).

4 dec. 2010

10 pentru România la Cluj

Gala 10 pentru România (ediţia Transilvaniei) a avut loc ieri seară la Cluj, la Teatrul Naţional. Prezentatorii evenimentului au fost Florin Piersic, "acompaniat" de Mihai Tatulici şi Melania Medeleanu.


Deşi nu am văzut decât fragmente,
prima ediţie regională a acestei gale fost de pomină, mai ales datorită seniorului Piersic, care poate vorbi liber ore întregi, mai ceva ca Fidel Castro, numai că ăla nu te face să râzi.

2 dec. 2010

Niscaiva actualități reci

Când am văzut prima oară Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (1994) la Patria, am râs aproape 93,33% din timpul filmului. Leslie Nielsen, comicul "cu păru alb", care ne-a distrat în seria Airplane! şi Armă goală, pe care aş fi vrut să-l văd jucând alături de Steve Martin , a încetat din viaţă la sfârşitul lunii trecute. "Neslie" avea 84 de ani. May he RIP !

Naked Gun 33 ⅓ - The Final Insult (trailer)

A fost Ziua "Naţiei" şi a trecut aproape neobservată. Poate datorită vremii groaznice, care, însă, nu a putut sta în drumul lui Bănică Jr. şi a echipei de exaltaţi de la ProTV, care au pus capăt sezonului 10 din Dansez pentru tine. Angajaţii acestui canal încearcă din răsputeri în fiecare an, doar odată pe an, să-i mai încurajeze pe locuitorii patriei noastre, cu sloganuri dezumflate (fâsâite ?) precum RomâniaDA! Restul zilelor sunt înţesate cu ştiri despre ravagiile pe care românii le fac acasă şi aiurea (prin Europa).

Temperaturile scăzute au năvălit peste capitală, acompaniate de ploi reci şi insistente. Urăm tuturor, în special României, vremuri bune!