6 dec. 2010

Cine e Moş Nicolae ?


Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Sfântul care a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea, este modelul care a inspirat tradiţia populară a lui Moş Nicolae, datorită blândeţii şi actelor sale de milostenie.
Totuşi, Sfântul a rămas în istoria Bisericii şi ca un apărător sever al credinţei, prin gestul său de mustrare a ereticului Arie, care punea în pericol unitatea Bisericii persistând în răspândirea unor teorii greşite despre natura Fiului. În consecinţă, Sfântul Ierarh Nicolae l-ar fi pălmuit pe Arie în timpul Primului Sinod Ecumenic de la Niceea, unde a fost elaborat Crezul, sau Simbolul Credinţei tuturor creştinilor. Dealtfel, nu mulţi ştiu că mâna cu care a fost mustrat ereticul se află de 400 de ani în biserica bucureşteană Sf. Gheorghe Nou, construită de Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu şi situată în actualul centru absolut al capitalei ("km 0").

Sfântul Nicolae este ocrotitorul copiilor şi al familiei. În amintirea dărniciei sale, în noaptea dintre 5 şi 6 decembrie, copiii care au fost cuminţi primesc cadouri (în ultima vreme, mai ales dulciuri).
Peste 800 000 de români îşi sărbătoresc azi onomastica. Le urăm La Mulţi Ani cu sănătate!
Tot azi se dă "startul" minunatului sezon al colindelor, pentru că Sfântul Nicolae vesteşte apropierea celui mai fericit moment al iernii - Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Niciun comentariu: