27 apr. 2011

În "IOR"

Dacă ne uităm pe Google Maps, parcul IOR nu ar părea atât de întins. Plimbându-ne prin acest parc, însă, devenim conştienţi de importanţa lui în contextul prăfos al cartierelor Titan, Dristor, Balta Albă. Lacul Titan oferă şi câteva colţuri de natură sălbatică - stuf, răţuşte şi insuliţe "exotice".

Numele vechi al parcului vine de la Înterprinderea Optică Română, aflată în vecinătate. "Parcul IOR, actualmente Parcul Alexandru Ioan Cuza, este situat în partea central-estică a Bucureştiului, în sectorul 3, în perimetrul delimitat de străzile Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Câmpia Libertăţii, Constantin Brâncuşi, Baba Novac şi Nicolae Grigorescu. Cu o suprafaţă de aproximativ 85 Ha, este unul dintre cele mai mari parcuri din Bucureşti. Parcul a fost amenajat în anii '70.

În parc se află şi Biserica Pogorârea Sfântului Duh, construită din lemn în stil maramureşan între anii 1994-1996" (Wikipedia).

De câţiva ani, această "pată" verde a capitalei a fost igienizată şi ridicată la noi standarde de civilizaţie. Te şi miri cum a fost posibilă reamenajarea în discuţie, de vreme ce concitadinii noştri au o predispoziţie ereditară către prădăciuni şi distrugeri. În zilele însorite de primăvară, putem admira aici (ca şi în alte parcuri frumoase) lebede negre şi păuni de tot felul.

23 apr. 2011

Sfintele Paşti cu sănătate şi lumină!


De Sfintele Paşti, blogul Cinekis vă urează sănătate, multe bucurii şi lumină! E interesant că anul acesta este al doilea an consecutiv (din acest secol) când toate confesiunile creştine serbează Sfintele Paşti în aceeaşi duminică!

18 apr. 2011

Biblia cu JN


În Săptămâna Mare, Jurnalul Naţional aduce pe tarabe "Bi­blia, cea mai importantă carte a creştinilor revizuită şi îngrijită de Mitropolit Bartolomeu Anania. Textul Sfintei Scripturi va fi publicat în 8 volume cu nenumărate ilustraţii, imagini cu mănăstirile din România şi hărţi ale locurilor sfinte. Primul volum al Bibliei va fi însoţit de un CD gratuit: La umbra crucii, un album Paula Seling".
Deci Biblia se poate cumpăra numai cu ziarul, însoţită de CD! O combinaţie magistrală! ÎPS Bartolomeu Anania (1921-2011), Mitropolit al Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost şi un literat de excepţie - eseist, dramaturg ("Mioriţa" - 1966; "Meşterul Manole"- 1968) şi autorul unor Memorii publicate abia în 2009.

8 apr. 2011

Cioran - salvat de un român

Franța a declarat 2011 - an omagial Emil Cioran. România, care nu are fonduri nici pentru spitale, a salutat inițiativa francezilor de Pe culmile disperării. Chiar azi se împlinesc 100 de ani de la nașterea filosofului român.
În urma unei licitații desfășurate la Paris, compania unui avocat român a cumpărat un întreg lot de manuscrise, cărți poștale, scrisori, fotografii și alte documente olografe cu imagine, care au aparținut lui Emil Cioran. La licitație ar fi participat și BCU și TVR, fără succes. De pe hotnews aflăm că George Brăiloiu, avocatul care a cumpărat (prin firma lui) documentele, a declarat pentru ProTv că este un admirator al lui Cioran și a vrut ca documentele să "se întoarcă acasă și să facă parte din patrimoniul național". Acesta a anunțat că donația se va face în câteva luni, după ce avocații omului de afaceri vor discuta cu reprezentanții Academiei Române și cei ai Bibliotecii Centrale Universitare (unul din locurile preferate de studiu ale lui Cioran în Perioada Interbelică).
Donația sună prea frumos ca să fie adevărată, mai ales că vine după protestele întârziate ale lui Sorin Ilieșiu, care cerea Ministerului Culturii și Patrimoniului să preia aceste documente. Ministerul nu are, însă, bani. Dar de ce să nu avem încredere în oamenii de afaceri care iubesc valorile românești?

Rob Hornstra - "Proud"

Pe un site realizat de Constantin Nimigean, "Desktop Publisher from Bucharest, Romania", care promovează fotografi din toate colțurile lumii, am descoperit o serie de fotografii inedite, adunate sub titlul "Proud". Olandezul Rob Hornstra a profitat, anul trecut, de aniversarea a 65 de ani de la victoria în "Marele Război pentru apărarea patriei" sovietice și a "tras în poză" mai mulți veterani ruși din Al II-lea Război Mondial. Bătrâni și bătrânici, cândva femei care au fabricat tancuri (pentru că toți bărbații erau pe front), burdușite de medalii, se "înfoaie" în fața aparatului de fotografiat, cu speranța că au lăsat omenirii o moștenire vizibilă. Însă puștanul care i-a fotografiat nu și-a putut stăpâni cinismul, declarat mai ales prin scenografie.


Pe acest site (www.oitzarisme.ro) găsim o mare varietate de viziuni, dintre care am mai "cules" câteva:
Jim Kazanjian: "My images are digitally manipulated assemblages of photographs I scavenge off the Internet".

Baudouin - "Parisian Lady"

Dan Piersinaru - "Essay about preservation"

6 apr. 2011

Călătorie spre centrul Pământului, pe bune?


Niște cercetători britanici au făcut echipă cu cei de la Universitatea Montpellier (Franţa) pentru un proiect considerat "cel mai important demers ştiinţific al omenirii, de la primul pas pe Lună încoace. Proiectul constă în forarea unui tunel până în mantaua Pământului. Nu este o călătorie în miezul lichid al Pământului, dar mai aproape de el nu s-a ajuns niciodată", citim în Adevărul.
"Cercetătorii vor să aducă din mantaua Pământului roci din care să aflăm informaţii despre originile planetei". Mantaua (cel mai important rezervor chimic al planetei) conţine majoritatea rocilor planetei şi ele pot spune cum şi de ce se petrec cutremurele, cum plăcile tectonice produc tsunamiuri şi erupţii vulcanice.

2 apr. 2011

"Eu cred"

Zilele acestea am citit poezii de Ana Blandiana. Din poeziile publicate în revista Amfiteatru (1984) am extras una emoționantă prin actualitatea ei. Am întrebat-o pe Ana Blandiana dacă "mai crede că suntem un popor vegetal?", iar poeta mi-a răspuns: "cred că ar fi o jignire adusă lumii vegetale", lume în care rădăcinile sunt atât de importante.


Eu cred

Eu cred că suntem un popor vegetal,
De unde altfel liniştea
În care aşteptăm desfrunzirea?
De unde curajul
De-a ne da drumul pe toboganul somnului
Până aproape de moarte,
Cu siguranţa
Că vom mai fi în stare să ne naştem
Din nou?
Eu cred că suntem un popor vegetal-
Cine-a văzut vreodată
Un copac revoltându-se?

1 apr. 2011

Gorbaciov la Londra

Din Dilema Veche aflăm că pe 30 martie 2011 a avut loc la Londra, la Royal Albert Hall, Gala Aniversară dedicată lui Mihail Gorbaciov, care a împlinit anul acesta 80 de ani.
Personajul principal al evenimentului - ultimul conducător al Uniunii Sovietice (1985-1991), a jucat un rol important în căderea Cortinei de Fier şi încheierea Războiului Rece, fapt ce i-a adus, în 1990, Premiul Nobel pentru Pace.

Gazde au fost Sharon Stone şi Kevin Spacey. Invitaţi: fostul preşedinte al Poloniei - Lech Walesa, preşedintele Israelului - Şimon Peres, fostul ministru britanic pentru Afaceri Externe - David Owen, Arnold Schwarzenegger, Goldie Hawn, Milla Jovovich, Shirley Bassey etc.



"În cadrul ceremoniei, s-au acordat trei premii altor trei oameni care au schimbat lumea – inventatorul Web-ului – Sir Tim Berners Lee, mogulul media şi fondatorul CNN – Ted Turner şi un tînăr inginer, în vîrstă de 25 de ani – Evans Wadongo, din Kenya".