8 apr. 2011

Cioran - salvat de un român

Franța a declarat 2011 - an omagial Emil Cioran. România, care nu are fonduri nici pentru spitale, a salutat inițiativa francezilor de Pe culmile disperării. Chiar azi se împlinesc 100 de ani de la nașterea filosofului român.
În urma unei licitații desfășurate la Paris, compania unui avocat român a cumpărat un întreg lot de manuscrise, cărți poștale, scrisori, fotografii și alte documente olografe cu imagine, care au aparținut lui Emil Cioran. La licitație ar fi participat și BCU și TVR, fără succes. De pe hotnews aflăm că George Brăiloiu, avocatul care a cumpărat (prin firma lui) documentele, a declarat pentru ProTv că este un admirator al lui Cioran și a vrut ca documentele să "se întoarcă acasă și să facă parte din patrimoniul național". Acesta a anunțat că donația se va face în câteva luni, după ce avocații omului de afaceri vor discuta cu reprezentanții Academiei Române și cei ai Bibliotecii Centrale Universitare (unul din locurile preferate de studiu ale lui Cioran în Perioada Interbelică).
Donația sună prea frumos ca să fie adevărată, mai ales că vine după protestele întârziate ale lui Sorin Ilieșiu, care cerea Ministerului Culturii și Patrimoniului să preia aceste documente. Ministerul nu are, însă, bani. Dar de ce să nu avem încredere în oamenii de afaceri care iubesc valorile românești?

Niciun comentariu: