12 ian. 2012

Dan Cârlea & "Epoca de Aur"

Sintagma Epoca de aur, un aur cu A mic, este obositoare și cred că și-a epuizat ironia. Dan Cârlea, un "blogatar" născut în 1972, poet și autor de articole pentru Jurnalul National - suplimentul Scanteia, care apărea în 2009, la aniversarea a 20 de ani de "libertate", a folosit și el sintagma pentru titlul cărții sale.
Copil în Epoca de Aur a apărut de curând, cu o copertă zâmbăreață, inspirată de genericul TVR ceaușist. M-am interesat de cartea pomenită pe bloguri (ale autorului, ale altora), unde citim că ne relatează întâmplări relaxate şi amuzante ale unui copil obişnuit care-şi trăia inocenţa în vremuri coşmăreşti. Mi se pare îngrijorătoare recenta afluență de amintiri legate de acea epocă, pe care suntem datori să o uităm și să o îngropăm sistematic în subconștientul colectiv. Trebuie umblat cu mănuși, nu cumva să răzbată vreun aspect plăcut din anii respectivi până în zilele noastre. Nu știu cum de mai sunt lăsați toți "nostalgicii" ăștia să se exprime, subminând pasiv orânduirea democraticăcapitalistă, care are atâtea lucruri noi şi frumoase de oferit, mai ales celor mici.



Bineînțeles că sub
"cerul copilăriei" multe întâmplări devin mai luminoase, iar politicienii patriei au o aură caricaturală, copiii ghicind fără efort caractere ridicole. Imaginea (comică) a cârmuitorilor văzuți de copii este tratată și în albumul lui Ștefan Constantinescu - Epoca de aur pentru copii, apărut în 2008.

Apropos de
"copilăroi", o expoziție haioasă de figuri din ceară (mărime naturală) „Mit, Ficțiune și Realitate”, găzduită de Muzeul Național de Geologie, poate fi vizitată până pe 4 martie 2012, de luni până duminică.

Niciun comentariu: