22 iul. 2012

Împrejurimi levantine


Când temperatura sare de 35° la umbră, nu prea îţi arde de plimbări prin aer liber. Prin aerul încins, cu greu poţi respira, darămite admira natura dogorită. Pereţii locuinţelor sunt şi ei copţi la maximum, iar aerul condiţionat încearcă să refacă echilibrul climatic al interioarelor, atunci când nu îţi dă dureri de şale.

Cu toate astea, am făcut o tură prin împrejurimi, la orele prânzului. Deşi am trecut adesea prin scuarul cu statuia unui artist cu păr vâlvoi şi nas coroiat, din zona Radu Beller, nu mă oprisem niciodată la Galeria Buhara. De data aceasta am intrat în spaţiul levantin atras mai mult de statuia metalică, mongolo-japoneză de la intrare, care îmi amintea de Metropolis. În vila ocupată de Galeria Buhara, camerele sunt ticsite de covoare, mobilă "nobilă" şi tablouri mai mult sau mai puţin valoroase. Dar covoarele (kilim-urile) par a fi atracţia principală a galeriei. Unele sar de 20 000 euro, mai ales cele din mătase, indiene sau afgane. Multe din exponatele interzise buzunarului de rând ne transpun pentru câteva momente în atmosfera Orientului apropiat.







 
 




Părăsind teritoriul celor 1001 de nopţi, voi aminti iubitorilor de cinema că, în următoarele săptămâni de vară, vor putea vedea filme în aer liber la Caravana Metropolis. Ea "aduce în România un concept popular peste hotare, cel mai mare ecran gonflabil din România, de 120 m² şi un proiector de 17000 de lumeni. Primul sezon al cinematografului în aer liber este cuprins între 10 iulie şi 16 septembrie 2012. Şase zile din şapte, de marţi până duminică, de la ora 21:30, doritorii vor avea posibilitatea să participe la proiecţiile de film ce vor avea loc în pieţe centrale şi parcuri din următoarele oraşe: Braşov (10-15 iulie), Constanţa (17-22 iulie), Bucureşti (24-29 iulie şi 14 august-02 septembrie), Timişoara (31 iulie-5 august, Cluj (07-12 august), Iaşi (04-09 septembrie), Craiova (11-16 septembrie)".

Un comentariu:

Lucia spunea...

Abia astept sa fie si in Bucuresti, ma bucur ca ai postat acest articol