25 nov. 2012

Expoziţii în pragul iernii

Chiar în toiul Târgului de carte Gaudeamus, dar şi al traficului infernal de sezon, am dat o raită prin Obor, intrând pe la Târgul "fierătăniilor" de pe Str. Ziduri Moşi.







M-am oprit şi la expoziţia misterios intitulată Umbre şi vis, de la Galeria „Dialog”, la parterul Primăriei Sectorului 2. Picturile au fost selectate din 3 decenii de activitate a lui Ion Dumitriu (1943 - 1998).






De la Obor am plecat spre Mogoşoaia, rătăcindu-mă mai întâi prin spatele Gării de Est, de unde se poate observa un peisaj SF specific oraşului nostru.



 


La Mogoşoaia nu prea erau iubitori de artă, aşa că m-am plimbat în voie prin cele 4 spaţii expoziţionale ale Domeniului Brâncovenesc, frumos amenajate în ultimii ani. Galeria Cuhnia, Beciul Domnesc şi curtea palatului găzduiesc o expoziţie a sculptorului Virgil Scripcariu.


 

Despre instalaţiile care ironizează Proiectul European, ale aceluiaşi sculptor, criticul Dan Mircea Cipariu spune: "Nu avem parte de o subminare făţişă a conceptului de europenitate, ci mai de grabă, de nişte tuşe ironice pe instalaţii vizuale tridimensionale ca un semn de întrebare gravă ori ca o călătorie plastică întru descoperirea feţelor ascunse ale identităţii. Recursul la istoria unei deveniri europene uzează de şabloanele vizuale din lumea bipolarităţii comunism-capitalism, în regia citirii unui nou realism-europenism pe care ni-l oferă astăzi gândirea slăbită, corectitudinea politică, multiculturalismul, spaţiul şi acquis-ul comunitar. Acest “Euro Trophy” este o ironie înaltă, peste mode şi timp, la visul de aur al comunismului, o utopie văzută astăzi prin lentilele deformate ale unei matrioşca ce suflă la propriu în steagul Comisiei Europene, cu stindardul de luptă al doamnei Cancelar Angela Merkel: komm tanz mit mir (vino să dansezi cu mine)".




În fosta Gheţărie Domnească găsim expoziţia de fotografie a jurnalistului Florin Ghioca: Colateral (prezentată printr-un afiş plasat într-un loc neinspirat, care îl face "greu de citit"). "Subiectul evenimentului este conflictul militar din Afganistan, cel mai amplu de la al Doilea Război Mondial încoace. Florin Ghioca a intreprins până în prezent şase vizite în Afganistan, fiind sigurul fotoreporter român care a atins această performanţă. Imaginile sale acoperă atât aspecte ale vieţii civile, cât şi a celei din spatele uniformei militare".







În Palat am văzut excepţionala expoziţie Icoana Bizantină, tradiţie şi modernitate, rezultat al unui atelier internaţional de pictură deschis publicului, organizat de Grupul Eikona condus de prof. dr. Giorgios Kordis de la Universitatea din Atena împreună cu Librăria Bizantină şi Graphais. Evenimentul a fost închinat comemorării a 100 de ani de la naşterea Părintelui Sofian Boghiu, pictor bisericesc şi membru al "Rugului Aprins", deţinut politic între 1958-1964.



Georgios Kordis - Aghia Acuilinia




Yaroslava Alexeeva, Eugenia Davydenko - Iisus, Marele Arhitect

Gabriel Toma Chituc - Buna Vestire



Elena Murariu - Biserica

"Membrii grupului Eikona, pictori bisericeşti ce se revendică din tradiţia bizantină, sunt: Prof. dr. Georgios Kordis, prof. Yaroslava Alexeeva şi prof. Eugenia Davydenko din Sankt Petersburg, rev. lect. Anthony Salzman, Georgia University, USA, dr. Tudor Mitrovic, Academia ortodoxă pentru arte şi restaurare, Belgrad, Serbia, prof. Desislava Ivanova şi prof. Vania Sapuntzieva de la Univesitatea Sf. Chiril şi Metodiu din Veliko Tîrnovo, Bulgaria, drd. Mihai Coman, Universitatea din Bucureşti, Gabriel Chituc, Ioan Popa, pictori din Bucureşti şi invitaţii de onoare, maestrul Grigore Popescu, părintele Iacob de la Chilia Sf. Tihon din Muntele Athos şi Elena Murariu, pictor şi restaurator".

Niciun comentariu: