27 iun. 2009

M is for Michael Jackson

Mtv a colorat celebra sa literă în negru după ce s-a anunţat ieri decesul lui Michael Jackson. Cel mai vândut muzician al planetei (după cum l-a numit şi Guiness Book of Records) a dispărut subit, în urma unui stop cardiac (din câte se spune, pe toate posturile de televiziune şi pe net). Avea 50 de ani de viaţă şi cca. 44 de ani de carieră.
Cu cinism, trebuie să recunoaştem că omenirea va merge mai departe fără cel mai controversat personaj al vremurilor noastre. Unde putem găsi un tânăr care să nu fi auzit de el ? Poate doar în insulele sălbatice din Pacific, sau în Antarctica. Michael a schimbat lumea în felul său, prin muzica şi show-urile lui inegalabile. Black or White, Thriller, Liberian Girl sau irezistibilul Leave Me Alone au reinventat de fiecare dată subgenul cinematografic numit videoclip. Dacă ne gândim doar la Paul McCartney, Ozzy Osbourne, Mick Jagger şi Elizabeth Taylor, febleţea lui Michael, putem constata că toţi moşii ăştia încă sunt printre noi, în timp ce Regele Pop-ului ne-a părăsit. Artişti ca Michael sunt devoraţi de propriul foc creator, dar şi de nenumăraţii paraziţi din jurul lor.
Michael a lăsat ceva şi în sufletele fanilor români, cu ocazia celor două concerte pe care le-a ţinut aici în anii '90. A fost primul megastar care a vizitat ţărişoara noastră după Revoluţie. A generat sute de clone, printre care şi celebrul Laurenţiu Duţă (de la fosta formaţie 3S-E).
Dincolo de nebunia şi excentricităţile sale, Michael Jackson a încercat să transmită mesaje despre nevoia solidarităţii şi despre lumea copilăriei, pe care a iubit-o poate prea mult, în contextul vieţii sale. Cu riscul de a suna aberant, cred că tragedia lui se ridică la nivelul unui Peter Pan real sau a unui Orfeu. A vrut să-şi recupereze copilăria pierdută, iar setea de iubire l-a copleşit.
Noi, cei care i-am ascultat muzica în copilărie, îi vom simţi lipsa.

Videoclipul Cry, 2001, ultimul album al lui Michael Jackson - Invincible

Un comentariu:

Anonim spunea...

cel mai bun din cati au fost si vor mai fi...artist complet si om de nota 20....nu vei fi uitat michael..in inimile noastre esti nemuritor....sper din suflet sa am onoarea sa te intalnesc acolo sus..