Fotografie preluată din The New York Times
Cu bursele doborâte de criza proaspăt revenită, New York-ul comemorează astăzi 10 ani de la cele mai crâncene atacuri teroriste din istoria Statelor Unite. New York Times vorbește despre THE RECKONING. AMERICA AND THE WORLD A DECADE AFTER 9/11, spunând: In the years since 2001, neither our worst fears nor our highest hopes have been realized. But what passes for normal has exacted a price.
Pe Realitatea citim: "Ceremonia de comemorare a atentatelor din 11 septembrie are loc, ca în fiecare an, în apropierea unei zone în plină reconstrucţie, Ground Zero, în prezenţa familiilor victimelor. Pentru prima dată, aceasta se va desfăşura în timp ce liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, fiind ucis de un comando american la 2 mai".
Nimic din ce am văzut acum 10 ani pe CNN, iar apoi pe toate posturile TV din lume, nu părea real. Nici urmările acestor tragice evenimente nu au părut "reale", sau "realiste". Războaiele din Orientul Apropiat, paranoia generalizată și permanenta neîncredere în guvernul american au însemnat începutul declinului pentru o națiune care se credea la apogeu. La granița dintre milenii, America era într-o situație economică și politică de excepție: deficit bugetar 0 și un arsenal care ar fi girat campanii militare împotriva oricărui inamic imaginabil. Cine și-ar fi închipuit o astfel de superputere devenind labilă în fața unor fanatici islamiști, precum în renumitele filme cu Bruce, Ciucă Norris și Arnold?
Mentalul americanilor, pe buza marasmului încă din anii '90, când s-au trezit fără concurența benefică a U.R.S.S., a fost pregătit pentru 9/11 prin multe filme comerciale (de re-văzut cu atenție thriller-ul lui David Fincher), iar documentarele post factum au ca numitor comun "teoria conspirației". Prea multe întrebări au fost lăsate fără răspuns și prea multe personaje par fabricate de Hollywood, în timp ce dovezile au fost "curățate" odată cu resturile Turnurilor.
Dincolo de controverse și conspirații, memoria celor dispăruți acum 10 ani impune supraviețuitorilor cel puțin un moment de meditație și scrutare a conștiinței colective. Între timp, clarificarea cazului "9/11" continuă să fie la fel de complicată ca și cea a cazului românesc "decembrie '89".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu