23 apr. 2012

Fenomene meteo/culturale


Voi raporta un fenomen meteo care mi-a afectat şi mie maşina zilele trecute. Întors de la servici, am găsit maşina plouată în parcare. Pe moment nu am observat nimic deosebit, însă a doua zi, când parbrizul se uscase, arăta ca stropit cu noroi. La fel şi geamurile.
După ceva timp am aflat că "picăturile de apă purtau cu ele şi fire fine de nisip. Fenomenul se putea observa cel mai bine pe parbrizele şi pe capotele maşinilor de culori deschise. Totul a pornit de la o furtună de praf ce a avut loc zilele trecute în Peninsula Arabică. Nisipul a fost purtat de curenţii de aer până deasupra ţării noastre, iar ploaia a adus praful la sol". Deci după o iarnă în care a nins cu zăpadă din Siberia, au venit şi ploi cu nisip din deşert!


Lângă o ştire meteo cade bine şi una culturală. Biblioteca Naţională a României inaugurează astăzi, de "Ziua Bibliotecarului", noul sediu de pe malul Dâmboviţei, care a costat cât 6 km/autostradă construiţi de firma-căpuşă Bechtel! "Noua Bibliotecă Naţională a României înseamnă: 14 săli de lectură mari, 6 săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele" (Realitatea). Clădirea a fost proiectată în timpul comunismului, în spiritul edificiilor "horror" de pe Bulevardul Unirii. Mult timp a rămas placat pe faţadă "1989", anul inaugurării dorite de Ceauşescu.

Acum câţiva ani, faţada ceauşistă a servit drept scenografie chiar unui horror american - Mirrors (2008). Actuala versiune a construcţiei este îmbrăcată într-o haină modernă (de sticlă), aducând cu Parlamentul European, sau (mai puţin) cu Tribunalul Bucureştiului de vis-a-vis, fostul magazin "Junior"!

Niciun comentariu: