4 mai 2012

Madrid & Escorial

După câteva zile petrecute în capitala castiliană a Spaniei - Madrid, pot spune fără ezitări că românii sunt un popor ospitalier şi drăguţ cu vecinii europeni. Prin comparaţie cu alţi europeni, respectiv cu spaniolii (madrilenii)!
Lăsând la o parte vremea rece şi ploioasă, românii cu joburi "dubioase", de care te ciocneai la tot pasul, vigilenţa cu care paznicii muzeelor mă îndemnau să pun la loc în geantă aparatul de fotografiat mi-a provocat alergie la organele "de ordine" şi la haosul deghizat din acest oraş.

Prado - Goya ("Familia regală", 1800)

În schimb, muzeul Prado este ravisant, dominat de picturile lui El Greco, Velasquez şi Goya. Tot acolo poate fi văzut şi tripticul lui Bosch - Grădina plăcerilor lumeşti - care l-a fascinat pe Filip al II-lea, regele Spaniei şi protector al catolicismului în Occidentul medieval. Această pictură pe lemn a fost furată din teritoriile olandeze în timpul stăpânirii spaniole, pentru a ajunge până la urmă în fortăreaţa sobră a lui Filip - El Escorial. De acolo a fost mutată la Prado abia în 1939, alături de alte lucrări semnate Bosch (El Bosco)!

El Escorial

Am avut plăcerea de a vizita şi Muzeul Thyssen-Bornemisza, care deţine în impresionanta colecţie de artă şi un Dalí notoriu!
Muzeul Thyssen

Marele obiectiv nevizitat rămâne Mănăstirea Las Descalzas Reales, din centrul Madridului, care îşi închide porţile în nasul turiştilor adunaţi la coadă, aşa cum se închidea aprozarul ceauşist rămas fără carne! Doar 20 de oameni pot pătrunde la câteva ore.

Grădina Botanică

Întâlniri inedite au fost Grădina Botanică, Palacio de Buenavista, unde am prins schimbarea gărzii şi restrospectiva (parţial gratuită) Chagall de la celălalt sediu Thyssen!


Mă aşteptam să găsesc şi o "Piaţă a Italiei", aşa cum Roma găzduieşte o Piaţă a Spaniei (şi Bucureştiul are una). Dar Madridul este autosuficient. Mi-a făcut dor de Paris, o metropolă mult mai relaxată şi deschisă, unde poţi fotografia tot ce doreşti!


Imagini din Spania, dar şi din alte excursii recomandabile, se găsesc şi pe Flickr & Photobucket.


Niciun comentariu: