31 oct. 2012

Ajunul tuturor sfinţilor

Vremea se răceşte, cerul se grizează, iar noaptea se lasă mai repede. Credeam că vara va dura până în decembrie, dar iată că iarna nu mai poate fi oprită, ea vine de departe, din văzduh, cumplită şi ciufulită!
În aceste condiţii meteorologice, civilizaţia vestică aşteaptă o "sărbătoare" a groazei şi morţii - Halloween! Culmea e că denumirea vine de la "All Hallows' Evening", adică "Ajunul Tuturor Sfinţilor" (31 octombrie)! În calendarul romano-catolic, noiembrie vine cu 2 sărbători consecutive care comemorează "în masă": Ziua tuturor sfinţilor şi Ziua tuturor sufletelor ("The Commemoration of All the Faithful Departed"). Ziua tuturor sfinţilor, de pe 1, este sărbătorită şi ca Day of the Dead în Mexic şi alte ţări. Ziua sufletelor e pe 2 noiembrie şi corespunde cumva Sâmbetei morţilor din calendarul ortodox, adică Moşilor de toamnă. N.B.: la noi mai sunt două alte comemorări majore ale morţilor de-a lungul anului: Moşii de iarnă - înainte de Postul Paştelui şi Moşii de vară - sâmbăta dinaintea Rusaliilor.
Dar "cine are nevoie de Halloween?" - iată o întrebare legitimă, care circulă pe internet ca reacţie la isteria importurilor americane în materie de sărbători. În ultimii ani, românii, faimoşi prin bucuria de a serba în fiecare zi câte ceva, doar de dragul unui păhărel (vezi şi replica unei babe de-a lui Creangă: Să dea Dumnezeu tot anul să fie sărbători şi numai o zi de lucru, şi atunci să fie praznic şi nuntă), au început să "ţină" şi câteva sărbători importate. Halloween şi Valentine's Day sunt "sărbători deturnate" de civilizaţia consumistă, de industriile care hrănesc (şi sunt hrănite de) sentimente viscerale, precum frica, respectiv amorul. Se achiziţionează accesorii macabre, vânzările filmelor horror cresc, promotorii acestora speculând şi ei interesul mare pentru acest "praznic" al Halloween-ului. Românii au adus o importantă contribuţie la popularea universului de Halloween prin Dracula, personaj creat pe alte tărâmuri, dar inspirat de Voievodul autohton, nu mult mai fioros decât alţi despoţi europeni medievali. Defapt, acest vampir notoriu este un fel de "şef" al monştrilor în Pandemoniumul Hollywood/Halloween-ian (aşa cum reiese şi din recenta animaţie Hotel Transylvania).


Şi în cazul marilor Sărbători Creştine (Crăciunul şi Paştele) sensul sacru se pierde adesea în spatele unor produse sclipitoare şi mese pline cu bunătăţi. Mulţi fug "la club" chiar în noaptea de Paşti, fără îndemnul secretarilor de partid ai perioadei comuniste. Dar de Halloween, în loc de o comemorare a sfinţilor, urmată de cea a morţilor, pentru care ar trebui să se rostească rugăciuni şi să se aprindă lumânări pe morminte (cum fac catolicii şi protestanţii), oamenii (în primul rând americanii) par a sărbători partea întunecată a vieţii lor. Părinţii îşi costumează copiii în stil horror, iar ei chipurile se amuză prin sperieturi şi merg din casă în casă pentru a primi prăjituri. Nu ştiu dacă urâţenia îi distrează chiar atât de mult pe copii, iar stilul horror nu pare a fi foarte educativ. Halloween-ul mă face uneori să răsuflu uşurat pentru că nu mai sunt copil, iar acest lucru nu îmi face plăcere.

Niciun comentariu: