23 iul. 2013

Executive Decision

Când vine vorba de filme cu , Executive Decision şi Breakdown sunt primele titluri care ies în evidenţă. Sunt realizate la un an distanţă şi te ţin cu sufletul la gură, de fiecare dată (dau dependenţă!). Charismaticul joacă încă din anii '60, dar, ca şi în cazul lui ("everybody's favourite Dutchman") filmele de acţiune l-au consacrat abia în anii '80 (începând cu "halucinogenele" lui - Escape from New York Big Trouble in Little China etc.).
La mijlocul '90-lor (nouăzecilor), Hollywood-ul "băga teroarea-n spectatori" cu filme în care răufăcători arabi sechestrau aeronave cu pasageri, şantajând guvernele democratice (mai ales pe cel al Statelor Unite) pentru a le elibera camarazii din puşcării. "Trend"-ul a început în 1986, cu Delta Force, a continuat cu demenţialul Die Hard 2 (1990) şi a atins apogeul cu Air Force One (1997), unde însuşi Preşedintele S.U.A. () îl cafteşte pe "teroristul" rus () care îi deturnase avionul! 
Executive Decision nu e doar un film de "superacţiune", ci e primul film în care moare "în acţiune"! Defapt, cred că e şi primul film în care acesta apare ca personaj secundar. Mai mult, numele lui nu e de găsit pe genericul introductiv, sau mi-a scăpat mie în varianta de la TV (în reluare pentru programul de vară, a suta oară probabil), unde filmul poartă o altă denumire - "Critical Decision"? "It's ironic because he ( - n.red.) died so early in this movie, but also his career sharply declined after this one was released. Up until this point, most of his movies, including On Deadly Ground, were alright. But pretty much everything after Executive Decision was terrible" - observă un comentator pe Imdb.
Revăzând secvenţele cu dezamorsarea bombei "pe gaz" toxic, cu depresurizarea avionului şi shootout-ul final dintre şi teroristul (cunoscut bunicuţelor din România drept Poirot), mi-am amintit de o cronică amuzantă de acu' 17 ani. Autorul articolului este "acidul" Igor Bergler, care critica în minunata revistă (demult defunctă) ProCinema şi desfiinţa cu poftă filmele lui Stallone & Co. Cronica începe cu întrebarea-exclamare: "Unde a dispărut Steven Seagal"? Pentru mărirea imaginii de mai jos, apăsaţi pe ea, apoi right-click, "View Image" şi măriţi cu "lupa".

Fotocopie din ProCinema, nr. 12 - august 1996 (textul lui Igor Bergler este al doilea)

PS iată şi un fragment de "portret" Sylvester Stallone, semnat de acelaşi Bergler, ca să vă faceţi o idee...




Niciun comentariu: