2 iun. 2010

RAHAN !


Ce nume eroic! Pe când copiam personaje de prin reviste pentru copii, cineva m-a întrebat dacă celebrul urlet RAHAAAAA! se termină cu N sau cu T ? Pe atunci cred că eram elev în clasele primare, nu ştiam să descifrez textele în limba franceză. Era începutul anilor '90, iar celebrele reviste Pif şi Rahan erau exportate masiv spre ţara noastră. Undeva prin zona Sălii Palatului era o tarabă cu reviste franţuzeşti, iar mai sus, spre intrarea în Cişmigiu (dinspre nisipar) era un chioşc cu BD-uri (Creature du marais, Arak, Sueurs froides, Hulk etc). Eram vrăjit de multe din aceste benzi desenate şi pentru că "veneau din străinătate". Rahan era un tânăr preistoric cu înfăţişare de hippie - plete blonde, zilnic bărbierit (!), sau poate era spân (?), colier de gheare la gât, slip din piele de... brontozaur etc. Blondul trecea prin aventuri care mai de care mai exotice, cu rinoceri, gorile, crocodili şi şerpi (toţi erau, bineînţeles, uriaşi). Prezenţa animalelor amplifica interesul cititorilor (infantili). Eu nu-mi amintesc să fi citit aceste benzi desenate. Savuram doar desenele lui André Chéret, pe care le şi copiam cu calc, sau punând o foaie albă lângă pagina revistei. De asemenea, nu-mi amintesc să fi stăpânit eu însumi vreo astfel de revistă, toate erau împrumutate, sau văzute acasă la alţii.
Iată că ziarul francofil Adevărul, care de ceva timp tipăreşte cărţi (vezi inedita colecţie Jules Verne) şi DVD-uri într-o veselie, s-a gândit să re-lanseze colecţia Rahan pentru prima oară în limba română, începând cu Ziua Copilului 2010. Bineînţeles că s-au gândit şi la o strategie indigenă de marketing, prin care să păcălească părinţii copiilor care ar visa la safariuri prin Africa, să cumpere toate cele 26 de numere care urmează să apară alături de ziar până în octombrie. Cu piesele de puzzle din reviste trimise la redacţie se poate intra într-o tombolă pentru respectivele excursii. De parcă noi, nostalgicii, am cumpăra aceste Rahan-uri pentru a ajunge în Africa! Oricum, iniţiativa de tipărire a acestor BD-uri mult dorite pe vremuri este lăudabilă. Aşteptăm şi Pif-urile cu gadgeturi.

2 comentarii:

dodgerblueee spunea...

Nice ;] Btw if u got time, take a visit to my blog. I like to make friends from worldwide. I want to know about others because Singapore is just a small country and wanted to get to know more about the outside ;P

Blog address: http://loo-immahottie.blogspot.com/

Anonim spunea...

Ma bucur nespus cand mai citesc si astfel de lucruri, fata de cele cu care suntem obisnuiti zi de zi