24 ian. 2011

De Niro la Cannes 2011

Tocmai ce am aflat că Robert De Niro a fost desemnat preşedintele juriului pentru a 64-a ediţie a Festivalului de la Cannes, din mai 2011.

Primul premiu din carieră: Oscar pentru rol secundar - 1975. Discursul lui Francis Ford Coppola s-a dovedit profetic.

După prietenul său, Martin Scorsese (anul trecut), acest actor deosebit a fost "gratulat" în cadrul Galei Globurilor de Aur 2011 cu premiul Cecil B. DeMille pentru întrega carieră, iar în 2003 a primit AFI Life Achievement Award.

Premiul Institutului American de Film pentru întreaga carieră - 2003.

De Niro a fost norocosul protagonist a 3 decenii grozave de cinema, în compania unor creatori de geniu - Elia Kazan, Bernardo Bertolucci, Alan Parker, Michael Cimino, Sergio Leone, Brian De Palma, Roland Joffé, Penny Marshall, Kenneth Branagh şi lista ar putea continua mult şi bine. Puţini regizori importanţi lipsesc din CV-ul lui (ex.: David Lynch, Steven Spielberg, care l-a aplaudat la "Globuri"...). Ca şi alt "coleg celebru de generaţie" - Al Pacino, De Niro îi datorează fenomenala ascensiune lui Francis Ford Coppola, cu care nu a mai lucrat niciodată după succesul lui Nasul II. Lui Scorsese îi datorează 7 roluri decisive, iar spectatorilor şi criticilor le poate mulţumi pentru o carieră admirată şi aplaudată.
Uneori, însă, Bob nu se prea pricepe la discursuri, le împănează cu multe glume înţelese pe deplin doar de el.


Premiul Cecil B. DeMille pentru întrega carieră - Globurile de Aur 2011, decernare precedată de un montaj din filmele cu Robert De Niro.

Acest actor se numără printre preferaţii mei, cred că e şi greu să găseşti cinefili care să rămână indiferenţi în faţa unor prestaţii precum cea din nătorul de Cerbi, Angel Heart, Awakenings, sau Frankenstein. Să vedem pe cine va onora cu Palme D'or-u' în mai, acum în calitate de preşedinte al juriului.


Premiile Kennedy Center în onoarea lui Robert DeNiro, Bruce Springsteen, Mel Brooks, Dave Brubeck, Grace Bumbry (2009).

Un comentariu:

zsooofi spunea...

Salut, Alex! Hm, pacat ca pe blogger nu exista like, e mai usor decat sa comentezi... Mi-au placut linkurile, ce bine ca n-a trebuit sa le caut eu. :D Pe cand o seara De Niro? (Si cine face rost de filme?...) Ce film era cel cu monoclul? Ceva cu Peter Sellers?... O sa ma uit pe wiki sau pe imdb. Ok, nu stiu daca ar trebui sa comentez mai des, ca sa iasa mai bine, sau deloc... Self-centered much?
Tine-o tot asa :)