30 ian. 2011

Ştiaţi că...?


... în fiecare sâmbătă dimineaţa se formează o coadă ireală în faţa Casei de bilete a Teatrului Naţional din Bucureşti ? Cea mai "dorită piesă" este Egoistul (cu Radu Beligan la 93 de ani!), iar unii disperaţi care, după 2 ore de stat în ger, constată că biletele au fost epuizate la piesa respectivă, ajung să cumpere la suprapreţ de la speculanţi ("pe timpuri" specula asta infectă se petrecea şi în faţa Cinematografului Patria, dar atunci nu existau Moluri). Totuşi, aşteptarea la o astfel de coadă te face să crezi că mai există speranţe în privinţa concitadinilor noştri. Nu toţi vegetează în faţa "tembelizorului" (şi a bericii), lipsiţi de "nevoi" intelectuale.


Ştiaţi că în Bucureşti există un Muzeu al hărţilor vechi, care este pe primul loc în Europa şi pe locul 4 în lume ca număr de exponate? Acest "muzeuţ" cochet a fost inaugurat în anul 2003, iar majoritatea hărţilor au fost donate de un colecţionar "oarecare", Adrian Năstase.
Pe cât de generoasă este oferta muzeului, pe atât de discretă este prezenţa sa în peisajul cultural al capitalei. De aceea, cred că ar trebui să fie mai cunoscut şi mai vizitat, pentru că merită - aviz iubitorilor de istorie, geografie şi geopolitică, bineînţeles.

Niciun comentariu: