18 mar. 2011

Film pierdut și regăsit: "Odessa în flăcări"

Citez din comunicatul prezent pe telecinemateca.com: "Presa italiană a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea întâmplătoare în arhivele studiourilor Cinecitta din Roma, a peliculei Odessa în flăcări, film considerat definitiv pierdut. Odessa în flăcări, realizat în anul 1942, într-o coproducție româno-italiană, este consemnat în istoria cinematografiei europene și nu numai, o capodoperă a genului. Despre el rămăseseră doar câteva cronici, unele consemnări, fotografii și afișe.
Având ca subiect drama refugiaților din Basarabia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca și a ororilor comise de trupele NKVD, filmul a fost interzis după ocuparea țării de către Uniunea Sovietică, iar protagoniștii acestuia aruncați în închisori. Depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, mulți ani Odessa în flăcări a figurat doar în registrul de evidență al arhivelor, apoi a dispărut din scripte. După decembrie 1989, unii cercetatori în istoria filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigațiile ducând la concluzia că ea a fost confiscată de consilierii sovietici din perioada ocupației, după care a fost scoasă din evidențe. S-a mai descoperit că Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste și imperialiste, dușmănoase orânduirii socialiste.
Capodopera cineatografică aparține regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiți ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiritescu. Odessa în flăcări urma tradiția inaugurată de primul mare film românesc din 1912 - Independenta Romaniei .
Odessa în flăcări a arătat lumii, în 1942, la Festivalul de la Veneția – unde de altfel a câștigat Marele Premiu – ce înseamna ocupația bolșevică și teroarea stalinistă. Timp de mai bine de o jumătate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic. Nici nu putea fi vorba să se dea în vileag drama Basarabiei și a Bucovinei de Nord, atâta vreme cât la București se afla la putere un regim obedient Kremlinului".

Filmul poate fi văzut integral pe YouTube și telecinemateca.com:

Niciun comentariu: