16 aug. 2012

Cinemania

Parcă era iarna anului 1996 când am primit unul dintre cele mai fabuloase cadouri pe care mi le puteam dori atunci: un CD-ROM numit Cinemania 97. Tata îl primise întâmplător de la un coleg ce lucra (atunci) la Microsoft Romania.


Citeam pe rupte revista ProCinema (pe atunci nu exista postul TV şi cinematograful cu acelaşi nume), vedeam filme la TV, "pe video" şi mergeam săptămânal la... cinema! Internetul încă se accesa prin telefon, iar site-uri precum azi legendarul Internet Movie Database erau abia la început. Dealtfel, această impresionantă bază de date (Imdb) are o structură asemănătoare Cinemaniei şi apare ca o variantă mult extinsă şi permanent actualizată a acesteia. Dincolo de câteva jocuri, de care m-am lăsat în clasa a X-a (Quake, Warcraft), Cinemania era cea mai mare bucurie a adolescentului care stătea în faţa computerului atunci - bineînţeles, adolescentul eram eu. Cinemania 97 a fost ultima ediţie a "ghidului interactiv" care te plimba prin lumea filmelor şi a vedetelor de la Hollywood. Acest CD-ROM inovator era creat pentru sistemul de operare Windows 95, iar astăzi nu se deschide pe întreg ecranul LCD 16:9, ocupând tot tradiţionala arie 4:3 a vechilor monitoare cu tub! Iată cum se deschidea "prefaţa" CD-ului:
"Note from the Editor of Cinemania
Welcome to Cinemania 97, the most authoritative, reliable, and feature-packed multimedia movie guide available. There are several other CD-ROM movie guides out there, but what we're doing with Cinemania is unique. Unlike the other guides, we're not out to give you a single, anonymous paragraph on every single cassette that ever landed on a video shelf, nor do we clutter our disc with thousands of superfluous cooking and exercise titles just because they're available. Cinemania is designed to be a treasure-trove of solid, detailed, thoughtful, and entertaining expert information about the movies—and you'll find more of it in one place here than anywhere else".


Cinemania 97 a redefinit numele celui care iubea filmele, din cinefil în cinemaniac. Spielberg mărturisea la primirea Premiului AFI pentru întreaga carieră, în 1995, că este un cinemaniac! Iar discul în discuţie îşi merita numele şi renumele. Compila în principal articole şi cronici din enciclopedii cinematografice editate de 3 dintre cei mai importanţi critici americani ai momentului: Leonard Maltin, Roger Ebert şi Pauline Kael. "Deschideam" CD-ul ca pe o enciclopedie ale cărei primă şi ultimă filă era mereu altele. Pagina de pornire conţinea de fiecare dată alte subiecte: Cinemania Team Pick propunea câte un film pe care îl explorai, Celebrity Tours era un comentariu pe teme cinematografice, realizat de un critic sau un cineast (comentariul lui Haskell Wexler despre arta imaginii de film nu cred că l-am ascultat nici până azi, dar nu e timpul pierdut!), Quiz o' The Day punea câte o întrebare de genul "How many times has a woman been nominated for Best Director?" (la Oscaruri, evident), iar Featured Artist prezenta câte o vedetă. La capitolul Awards, doar Oscarurile beneficiau de "tratament" interactiv, premiile de la Cannes fiind prezentate în ordine cronologică, iar Mostra di Venezia nu exista (de alte festivaluri nici nu se punea problema).


Fiecare film era prezentat în Cinemania 97 cu cel puţin o cronică (dacă nu 3, plus synopsisuri, premii), cu cast şi credits lists, dar şi cu date tehnice, imagini, fragmente audio şi (rareori) video! De nenumărate ori am accesat paginile unor filme precum Jaws, 2001 - Odiseea Spaţială, sau Amadeus doar pentru a vedea clipurile, lungi de maxim un minut sau două şi extrem de comprimate, până la pixelare. Chiar şi aşa, faptul că toată această informaţie video (infimă în comparaţie cu YouTube-ul, azi) exista pe CD-ul meu era o minune!


În perioada Cinemaniei eram mulţumit cu cât aveam, dar visam la vremurile când voi putea accesa toate filmele pământului, mai ales la cele rarisime, pe care nu le vedeai nici la Cinematecă ori la Institutul Francez/Britanic! Conceptul de multimedia era încă vag în ţara noastră, iar acest disc însemna o bucăţică dintr-un viitor strălucitor, în care informaţia curgea nelimitată, nestingherită, în valuri către ochii şi urechile mele înfometate. De câţiva ani trăim în acest "viitor", iar eu personal trebuie să recunosc halul în care m-am adăpat la informaţia de pe internet. Este o nouă "Epocă a Luminilor" (sau umbrelor, rămâne de stabilit!), despre care am mai vorbit într-un articol. Dar oricât de mult aş naviga pe oceanele şi mările virtuale, pe YT ori Imdb, mă întorc cu gândul la primul CD care mi-a activat "cinemania".

Niciun comentariu: