11 sept. 2013

Sfânta Marie Mică la Muzeul Satului

De Sfânta Marie Mică am fost la ţară, în mijlocul oraşului. Muzeul Satului este o minunăţie de muzeu, pe care îl redescoperi de fiecare dată.



Nu cred că am văzut toate gospodăriile, deşi am vizitat muzeul de mai multe ori. Tind să merg de fiecare dată spre Biserica Maramureşeană, bordeiele olteneşti şi morile de pe malul Lacului Herăstrău. De aceea, partea sudică a muzeului îmi rămâne aproape necunoscută.




 Şi în această toamnă ne putem bucura de târguşorul cu produse tradiţionale, răspândit prin muzeu.







Vreau să mai adaug un citat din Părintele Stăniloae, care ar merita tipărit la intrarea în Muzeu: "Iubesc ţărănimea noastră care, într-adevăr, a fost un popor cult. Căci ce însemnează cult şi cultivat? Însemnează înnobilat. Şi s-a înnobilat prin liturghie şi prin rugăciune. Nu devine cult un intelectual care citeşte o mie de cărţi, dar nu devine mai bun. Şi nu se uneşte cu ceilalţi în credinţă şi fiecare este robul ultimei cărţi pe care a citit-o. Ne dezmembrăm unitatea, nu ne mai smerim, nu mai avem delicateţea aceasta a unora faţă de alţii. (...) Ori ne întoarcem la credinţă, ori este mare pericol pentru poporul nostru” (extras dintr-un interviu filmat în 1989!).

Niciun comentariu: