2 oct. 2013

"Cimitirul umbrelelor" din Grânarul Europei

Ciclonul din Marea Neagră a adus cea mai viforoasă zi de 1 octombrie consemnată în istoria "meteorologică" a României (din 1929). Nu Les parapluies de Cherbourg, ci un musical mai sumbru - "Umbrelele din Bucureşti", a rulat ieri prin oraşul nostru. Sau, după cuvintele unei ştiri - "Cimitirul umbrelelor", datorită stivelor de umbrele aruncate pe străzi, distruse de vânturile nemiloase. În urma furtunii, oraşul a fost răvăşit (panouri publicitare, copaci şi acoperişuri la pământ), iar bucureştenii au aflat că pelerina de ploaie e mai bună decât umbrela!
A fost un frig nemaivăzut, temperatura prăbuşindu-se cu 15 grade sub valoarea normală a acestei perioade! La munte ninge viscolit, şoferii trezindu-se cu cauciucuri nepregătite pentru astfel de intemperii.

Tot zilele acestea, gălăţenii se confruntă cu nişte "cutremuraşe" de pământ frecvente şi dubioase, pare-se cauzate de potopul de luna trecută. Până acum, s-au înregistrat peste 70 (!) de mini-cutremure de suprafaţă (doar 5-10 km adâncime). "Cercetătorii de la Institutul de Fizică a Pământului au montat aparatură de monitorizare a mişcărilor telurice în trei locuri. Potrivit acestora, ar putea fi vorba de mai mulţi factori care au generat cutremurele. Unul este instabilitatea solului. De vină ar putea fi şi inundaţiile din ultimele săptămâni şi, nu în ultimul rând, exploatările petroliere din zonă. Mai mulţi localnici s-au plâns că sub pământul pe care sunt ridicate casele se aud bubuituri, iar terenul se zguduie" (Digi24).


Aceste fenomene meteo se adaugă zăpezilor din martie şi "caniculei de aprilie", dar şi taifunului din mai, care a demolat târgul de la Baba Novac (vezi foto). Cu toate acestea, România a înregistrat (oficial, nu ca în rapoartele comuniste din anii '80) recolte-record. Cică, anul acesta, producţia de floarea soarelui este cea mai spectaculoasă din Europa! Să ne rugăm ca aceste bunătăţi de la Dumnezeu să nu putrezească prin silozuri sau să fie risipite în amarul, coruptul stil autohton...



Niciun comentariu: