11 iun. 2012

Clipa asta minunată


Pe când filmul românesc îşi revenea cu greu din agonia anilor '90, Coppola încă nu găsise cărţile lui Eliade prin bibliotecă, iar pe ecrane rulau Men in Black II, The Pianist şi Insomnia, nişte studenţi cu exces de entuziasm alergau prin Bucureşti, cu un aparat de filmat împrumutat de la "Atefeu". La ore imposibile şi prin zone interzise, filmau un scurtmetraj inspirat din proza fantastică a lui Mircea Eliade.
Timp de 10 ani, filmul a zăcut pe rafturi, uitat de echipa de filmare şi de cinefilii CineMAiubit-ului.
Dar iată că, în 2012, o restaurare digitală de mare angajament readuce producţia underground în atenţia publicului, alături de un making of cu scene "tăiate la montaj", întâlniri întâmplătoare, întâmplări incredibile şi interviuri scandaloase ce nu au mai văzut "lumina netului".

 

Filmând "Clipa asta minunată" - making of după 10 ani, care prezintă cronologic momente inedite de pe parcursul realizării filmului, de la prospecţii la premiera din decembrie 2002. Materialele au fost filmate doar în 2002 şi 2004 (câteva interviuri cu colegi şi profesori de la U.N.A.T.C.).


Clipa asta minunată from stanescu alexandru on Vimeo.

"Clipa asta minunată" - scurtmetraj de ficţiune, filmat în vacanţa anului II de facultate (septembrie 2002), ediţie specială ("digitally restored", 2012). Cu studenţi din cadrul U.N.A.T.C. şi din alte instituţii universitare: Bogdan Spătaru (Facultatea de Teatru, secţia Scenografie), Raluca Rusu (Facultatea de Teatru, secţia Actorie), Matei Stoicovici (Facultatea de Jurnalism), Andrei Cavassi (Universitatea de Muzică, secţia Violoncel), Simona Ghiţă (Facultatea de Teatru, secţia Actorie). Scenariul, producţia, imaginea, montajul, sunetul şi regia: Alexandru Stănescu (Facultatea de Film, secţia Multimedia). Şi criticul de artă Ioan Horga (care era student în 1948) în rolul lui Mircea Eliade! 

Niciun comentariu: