Prin aerul încins de afară, gândurile sunt chemate spre rătăcire, iar trupurile - spre leneveală, pe plaje bulgăreşti. La televizor răsună emisiuni idiotizante şi ecranizări ratate după Noul Testament. Ni se oferă "rugăciune cu publicitate", promo-uri şi reportaje fals-pioase, apoi iar publicitate.
Pe drum miroase a flori. În biserici, oamenii trec pe sub masă şi sărută Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Seara se cântă Prohodul Domnului, iar apoi se înconjoară biserica cu lumânări aprinse.
Vinerea Mare este singura zi din an în care moartea nu mai este atât de înfricoşătoare. Ne apare la fel de uşoară, sau de grea, precum traversarea spaţiului de sub masă, precum înconjurarea Bisericii într-o zi de mai.
Am pus pe YouTube un material despre Icoana Învierii. În interviul difuzat de Trinitas TV anul trecut, de Sfintele Paşti, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a analizat scena Coborârii Mântuitorului la iad. Această scenă e reprezentată mai des pe icoanele ortodoxe ale Învierii, cealaltă reprezentare (mai cunoscută şi mai populară în Biserica Catolică) fiind cea a
ridicării din mormânt, desupra soldaţilor romani adormiţi.
Sfintele Paşti să ne aducă bucuria şi lumina Învierii, fără publicitate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu